top of page

Voor welke specialisaties kan u in onze praktijk terecht? We lichten ze graag even toe.

Heeft u hierover nog verdere vragen, twijfel niet om ons te contacteren.

Specialisaties

Manuele therapie

 

Manuele therapie is een postgraduaat opleiding die kinesitherapeuten kunnen volgen na de vijfjarige universitaire basisopleiding. 

Manuele therapie betekent letterlijk werken met de handen en heeft als doel om gewrichten beter te laten functioneren en zo de lichaamshouding en beweging te verbeteren.

Manuele behandelingstechnieken kunnen bestaan uit: mobilisaties, manipulaties, oscillaties, mobiliserende technieken tijdens bewegingen, neurogene mobilisaties, stretching-technieken, diepe dwarse fricties, triggerpuntbehandeling…

 

Consultaties omwille van nek- en rugklachten zijn de bekendste indicaties, maar manuele therapie kan perfect worden ingezet voor ieder gewricht in het menselijk lichaam.

Wij trachten in onze praktijk dit steeds te combineren met aanvullende oefentherapie.

 

Er zijn verschillende strekkingen binnen de manuele therapie. In onze praktijk trachten we zoveel mogelijk verschillende invalshoeken te combineren om tot een gepaste behandeling te komen voor iedere patiënt. 

Wij zijn getraind volgens de principes van:

  •  Maitland

  •  Kaltenborn

  •  McKenzie (Mechanical Diagnosis and Therapy)

  •  Mulligan

  •  Cyriax (Modern orthopaedic medicine)

Oedeemtherapie

 

Oedeemtherapie is gericht op het behandelen van oedeem (zwelling). De bekendste indicatie is lymfeoedeem. Maar daarnaast kan ook worden aangewend voor de behandeling van patiënten met lipoedeem en veneus oedeem.

 

De behandeling bestaat uit: specifieke oefentherapie, compressietherapie (windelen/bandageren), advies steunkousen, huidzorg & lymfedrainage.

 

Al onze oedeemtherapeuten volgden de interuniversitaire opleiding oedeemtherapie van Oedema.

Pre- en postoperatieve revalidatie

Voor de meeste patiënten is revalideren bij een kinesitherapeut na een operatie niet meer dan logisch. De indicaties zijn zeer uitgebreid: totale knieprotheses, peesrupturen, voorste kruisbandherstel… passeren ons quasi dagelijks.

 

Maar de laatste jaren schrijven ook steeds meer en meer artsen preoperatieve kinesitherapie voor. Voor een (geplande) operatie bekijken we samen met de patiënt of er reeds oefeningen kunnen worden aangeleerd om het postoperatieve verloop vlotter te laten verlopen.

Sportkinesitherapie

Sportkinesitherapie is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op sporters. De focus ligt op het behandelen en/of de preventie van sportblessures.  

Onze behandeling kan bestaan uit: revalidatie, geïndividualiseerde oefentherapie, sporttaping en begeleiden naar sporthervatting.

Onco-revalidatie
 

Veel kankerpatiënten krijgen na hun behandeling te maken met ernstige fysische en psychosociale beperkingen, zoals: vermoeidheid, conditievermindering, krachtsverlies en verminderd functioneren. Deze beperkingen kunnen de levenskwaliteit gevoelig doen dalen en zorgen voor een achteruitgang van uw algemeen welzijn.

 

Wij trachten mensen tijdens of na hun kankerbehandeling zo goed mogelijk te begeleiden om hun kankergerelatreerde vermoeidheid, fysieke fitheid en kwaliteit van leven te verbeteren. Het is ook wetenschappelijk bewezen dat oncorevalidatie de nevenwerkingen van kankerbehandelingen positief beïnvloedt.

Bekkenbodemreëducatie 
 

Bekkenbodemkinesitherapie of bekkenbodem-reëducatie is gericht op een goede beheersing van de bekkenbodem. 

Heeft u last van urineverlies wanneer u niet tijdig aan het toilet geraakt, verliest u een druppel urine bij het hoesten of lachen, kan u moeilijk een windje onderdrukken of stoelgang ophouden, heeft u pijn bij betrekking of een zwaartegevoel in de intieme zone?

Al deze vervelende klachten kunnen wijzen op een probleem aan de bekkenbodem regio. 

Als u leert hoe u de bekkenbodemspieren bewust kan op- en ontspannen, kunt u deze spieren gemakkelijk en regelmatig trainen. Ook voor en na operaties aan de blaas, baarmoeder of prostaat is bekkenbodemreëducatie een belangrijk onderdeel van de multidisciplinaire behandeling.

Pre- en postnatale kinesitherapie 

Tijdens een zwangerschap ondergaat het lichaam van de zwangere vrouw veel veranderingen. Zwangerschapskinesitherapie (prenatale kinesitherapie) helpt u om die veranderingen beter op te vangen en u daarna ook optimaal voor te bereiden op de bevalling. Het gaat hier om veranderingen in houding, soepelheid, evenwicht, stabiliteit, spierkracht, beweeglijkheid, bloedcirculatie, ademhaling en ontspanning.

 

De postnatale kinesitherapie in de kraamperiode is gericht op de bewustwording en het versterken van de bekkenbodem-, buik- en bekkengordelspieren om zo een goede stabiliteit en een juiste houding aan te nemen.

Handrevalidatie/Handtherapie

Van alle muskuloskeletale delen van het lichaam, is de hand waarschijnlijk functioneel het belangrijkste segment. Het niet goed functioneren of gekwetst zijn van de hand kan tot belangrijke functionele, esthetische en psychosociale gevolgen leiden. En dus een enorme impact hebben op uw leven.

Een adequate kinesitherapeutische behandeling is dan ook aangewezen. Een opgeleide handtherapeut heeft een uitgebreide kennis van de anatomie, kinesiologie & pathologie van hand-pols.

Onze handtherapeut is aangesloten bij de Belgian Hand Theraspists. Naast complexe traumata aan de onderarm-hand kan u bij hem terecht voor vele andere indicaties zoals: CMC1-artrose/duimbasisartrose, Triggerfinger, ziekte van Dupuytren, carpaal tunnel syndroom, cubitaal tunnel syndroom, CRPS/Südeck, De Quervan tendinitis, peesontstekingen, sportletsels ter hoogte van pols/hand...

Littekentherapie

Littekentherapie ondersteunt een gelijkmatige genezing van het littekenweefsel en voorkomt, juist bij grotere oppervlakken, de ontwikkeling van opgezwollen littekens of ook samentrekkend littekenweefsel die vervolgens klachten of ook pijn kunnen veroorzaken.

Littekenmassage is een effectieve behandeling die pijn verlicht, de doorbloeding bevordert en de kleur van het litteken verbetert. Een mogelijke verkleving van het litteken aan de onderliggende huidlagen kan door middel van littekenmassage worden opgeheven.

Algemene therapie

We zouden het bijna vergeten. Maar al onze therapeuten zijn uiteraard ‘klassiek’ geschoold.

Mensen begeleiden met verbeten van hun conditie, verlagen van het valrisico, advies naar houding, revalidatie na zware ziekteverschijnselen (vb. COVID) behoren ook tot onze dagdagelijkse behandelingen.

bottom of page